”Skidskyttebubblan” i praktiken

Tänk så det var i mars 2021 när vi hade världscupen senast och så otroligt bra det gick på alla sätt. Hur bubblan var i praktiken då kan du läsa om nedan.

Men hur blir det under kommande Världscup 24.11-5.12?
Det  återkommer vi om lite längre fram när vi har fått mer information från IBU och FHM.


Man pratar om en ”skidskyttebubbla”, men vad innebär den i praktiken?

Inför pågående säsong genomförde det internationella skidskytteförbundet, IBU, en rad stora åtgärder för att motverka smittspridning. Först minskade man antal tävlingsorter för att på så vis minska resandet och smittorisken. Så fick alla arrangörer utdelat ett strängt regelverk som beskriver grupperingar, regler och restriktioner samt hur dessa ska efterföljas. Man har utarbetat detaljerade tidsplaner och zoner som beskriver när och var de olika grupperna uppehåller sig på arenan. Grupperingarna ska i sin tur hålla avstånd, det är krav på att alltid bära munskydd, det är större ytor och färre människor än vanligt. Alla tävlingar körs utan publik.

Coronasäkert evenemang
I stort sett allt handlar om att säkerställa ett så coronasäkert evenemang som bara möjligt. I praktiken innebär det att följa det omfattande regelverket från IBU och svenska myndigheter som innehåller en stor del logistiktänk inom absolut alla områden av evenemanget, från sophantering via mat och avstånd till coronatester. Hela arenan är i år utformad för att minimera smittspridning.

Samma krav gäller för funktionärer; de är färre, man uppmanas att minska kontaktytorna redan lång tid i förväg, man rör sig bara i sitt område till förbestämda tider på arenan och man måste visa en negativt coronatest för att hämta ut sin ackreditering. Är man i en grupp som är något närmare de aktiva testas man flera gånger.

Stannade i Europa före VM
Sveriges landslag  gjorde som flera andra länder, valde att stanna i Alperna och träna inför VM och var på så vis i sin bubbla i över en månad. Så kom de hem i charter till Östersund innan de fortsatte till den sista trimestern som startade i Novo Mesto.

När det tävlats färdigt i Novo Mesto reser de nytestade med chartrade flyg direkt till Östersunds flygplats där de blir hämtade och körda till respektive boende. Det gäller alla som ingår i världscupcirkusen IBU, aktiva, ledare, vallare och tränare. Äter gör man på sitt boende eller på arenan i färdigpackade matboxar. Också de tillresta, tex. svensk media, bor på ett och samma hotell och får bara befinna sig på sitt boende och på arenan.


Landslagets erfarenheter genom landslagschef Anna-Maria Uusitalos ögon
Hur fungerar det med munskyddet?
– Det har vi alla på hela tiden förutom under fysisk aktivitet som tävling eller träning. Det är som mobilen, det är alltid med. Det gäller alla runt oss. Ser man någon utan reagerar man automatiskt.

Känns det inte lite jobbigt?
– Nej faktiskt inte, det är en vanesak. Alla har ju haft det på genom hela säsongen. Det är inte nån issue längre.

Har ni flera bubblor i den svenska truppen?
– Ja, vi delar in oss på ett logiskt vis oavsett vad vi gör. Vem åker bil med vem, vem bor tillsammans, vem delar matbord  etc. Man håller sig mycket för sig själv. Under VM bodde till och med alla i enkelrum.

Hur ofta testas ni?
– Var 3-4 dag testas alla aktiva och de runt de aktiva. Det genomförs av medicinsk kunnig personal och det är IBU som organiserar det hela. Testerna är PCR-tester med hög precision och de analyseras i ett laboratorium. Svaret kommer inom några timmar. Det känns väldigt tryggt.

Och vad händer om man är positiv?
– Vi har som tur är inte upplevt det men rutinen är att IBU går tillbaka och ser vem man har umgåtts med. Smittskyddsenheten kommer in och de utreder hur bubblorna har fungerat, vem satt vid ditt matbord, i bilen etc. De utröner helt enkelt vilka kontaktytor man har haft och vidtar åtgärder som karantän och isolation enligt sitt eget regelverk och det som gäller i det land man befinner sig i.

Vad upplever du som svårast eller tråkigast, tex. så kramas ni inte längre i målområdet?
– Det är kanske det som är värst. Annars tänker vi inte på det längre. Man anpassar sig och tänker om. Varken vi eller IBU tror att det är över, jag hörde att IBU fortsätter med PCR-tester även om många snart blir vaccinerade.

Fick ni gå en krashkurs innan säsongen startade?
– Ja, på sett och vis. Vi har en checklista med alla rutiner vi ska följa men nu har vi gjort det så länge och mycket av det var naturligt för oss också innan pandemin. De som är med i cirkusen kan allt om hur man håller avstånd, varför man behöver handsprit och hur man använder munskydd. Det gäller att hitta de kritiska punkterna och minimera risken. Vi har digitala möten som t.ex. lagledarmöten, de aktiva plockar själva upp medaljen på vägen till pallen etc. Det omöjliga har blivit möjligt och just nu är vi bara väldigt tacksamma att vi kan tävla.


Fakta
Organisationskommittén förhåller sig noga till gällande krav och restriktioner i Sverige. Dessutom har man krav från IBU att följa deras regelverk med tydliga föreskrifter och procedurer för att minimera smitta och motverka smittspridning. Hittills den här säsongen har IBU genomfört närmare 9 800 SARS-CoV-2 PCR-tester av aktiva, ledare och media under världscup-tävlingarna i Kontiolathi, Hochfilzen, Oberhof, Antholz och Pokljuka. Man fann 45 positiva fall som motsvarar knappt 0,5 procent. De aktuella personerna blev satta i karantän respektive isolering. Testerna utförs av ett tyskt företag på uppdrag av IBU.

Man räknar med att det kommer ca. 500 personer till Världscupen i Östersund nu i mars.

2021-09-01T15:15:42+00:00